Učební obor vhodný pro chlapce i dívky zakončený výučním listem.
Odborný výcvik se uskutečňuje ve školním restauračním zařízení JUNIOR Club pod vedením mistrů odborné výchovy. Od 2. ročníku vykonávají žáci odborný výcvik ve smluvně zajištěných restauracích. V průběhu studia mohou absolvovat barmanský kurz a kurz studené kuchyně.
Odborné znalosti žáci získají mj. v následujících předmětech:
-
Technologie
-
Potraviny a výživa
-
Zařízení provozoven
-
Stolničení
-
Společenská výchova
-
Speciální technologie nebo speciální obsluha (volitelné)
Absolvent
zvládá činnosti v provozovnách veřejného stravování na úseku výroby a odbytu
-
ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů
-
zhotovuje pokrmy teplé i studené kuchyně a připravuje jednoduché moučníky
-
kontroluje kvalitu pokrmů, esteticky je upravuje
-
umí pokrmy správně uchovávat
Ovládá základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské události. Je schopen pracovat jako samostatný číšník od přijetí objednávky až po její vyúčtování.
Uplatní se při výkonu povolání ve veřejném i účelovém stravování v pozici zaměstnance a po nezbytné praxi v oboru je připraven na podnikání v soukromém sektoru.